index.php index.php

Wróć   Forum Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry > Garaż > Insignia ( 2008 - w produkcji )

Insignia ( 2008 - w produkcji ) Opel Insignia - następca Opla Vectry

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stare 25-03-2010, 21:35   #1
dejot
 

Dołączył: 18.08.2009
Skąd: .
Auto: Insignia 2.8
Posty: 916
Domyślnie Czujniki ciśnienia powietrza w oponach - drugi komplet.

Zabierał się ktoś za programowanie nowych czujników ciśnienia?
Fabryczne felgi wraz z czujnikami ciśnienia zostają na zimówkach, a na lato pasuje mi zakupić jakiś drugi zestaw kół i do nich drugi komplet czujników ciśnienia, które pewnie trzeba będzie zaprogramować.
Ćwiczył już ktoś ten temat?
dejot jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-03-2010, 10:50   #2
ŁukaszWP
 

Dołączył: 20.06.2006
Skąd: Łódź
Auto: insi 2.0 ecoflex
Posty: 41
Domyślnie

nie wiem jak jest w insignii ale w vectrze czujniki po zmianie kół programują się "same"
ŁukaszWP jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-03-2010, 10:52   #3
mli-pl
 

Dołączył: 09.06.2005
Auto: Insi Cosmo 2.0CDTI autom
Posty: 228
Domyślnie

LukaszWP - masz racje, ale to dotyczy "oryginalnych" i nie znaczy, ze "obce"/nowe same dogadaja sie z elektronika Insi

(ciekawy temacik, chetnie dowiem sie jak to zadziala - pewnie moznaby podpytac grabasza)
mli-pl jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-03-2010, 12:07   #4
ŁukaszWP
 

Dołączył: 20.06.2006
Skąd: Łódź
Auto: insi 2.0 ecoflex
Posty: 41
Domyślnie

niestety u siebie mam tylko jeden komplet z czujnikami ale kiedyś pytałem
w serwisie czy jak będę miał dwa komplety z czujnikami to czy za każdym razem
będę musiał przyjeżdżać na serwis i zapewniano mnie, że komputer zobaczy nowe
czujniki bez programowania
ale czy tak jest to ręki nie dam
ŁukaszWP jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-03-2010, 19:20   #5
dejot
 

Dołączył: 18.08.2009
Skąd: .
Auto: Insignia 2.8
Posty: 916
Domyślnie

Wstępnie temat jest ogarnięty. Dlatego wstępnie, bo na tą chwilę mam teoretyczną procedurę wuczenia czujników, która nie była sprawdzona w boju, bo nowe czujniki jeszcze nie są zamontowane, gdyż czekam na nowe felgi.

Przyuczanie nowych czujników lub po zamianie miejscami kół:
Po zamontowaniu czujników trzeba pozostawić samochód bez ruchu na 18 minut z wyłączonym zapłonem (wyjęty kluczyk ze stacyjki).
Następnie trzeba wykonać jazdę z prędkością powyżej 20 km/h, łącznie przez 9 minut podczas jednego cyklu włączenia zapłonu, do momentu aż lampka kontrolna w zestawie wskaźników zgaśnie (jeżeli jest zapalona).
Jeżeli za pierwszym razem nie zostanie ukończona powyższa procedura wuczenie, to należy przeprowadzić kolejną jazdę po 18 minutach postoju przy wyłączonym zapłonie.
Tyle na ten temat mówi TIS.

Gdy za kilka dni przyjdą felgi, to zobaczymy jak to zadziała w praktyce.
dejot jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 30-03-2010, 20:42   #6
piotrula
 

Dołączył: 29.11.2009
Auto: Insignia HB 2.0 CDTI
Posty: 9
Domyślnie

mi dzisiaj zalozyli kola letnie, z czujnikami
nie wiem jak wyswietlanie cisnienia powinno wygladac, ale mam przy kolach na rysunku samochodu kreski i czasami na chwile pokaze sie wartosc przy ktoryms z kol..wie ktos o co chodzi?
piotrula jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 30-03-2010, 23:07   #7
dejot
 

Dołączył: 18.08.2009
Skąd: .
Auto: Insignia 2.8
Posty: 916
Domyślnie

Chyba chodzi o to, o czym jest wyżej.
dejot jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 02-04-2010, 17:07   #8
piotrula
 

Dołączył: 29.11.2009
Auto: Insignia HB 2.0 CDTI
Posty: 9
Domyślnie

dziwne. w takim razie wynika z tego ze nie mam zaprogramowanych fabrycznych czujników umieszczonych w fabrycznych kołach, które są zupełnie nowe.
piotrula jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 02-04-2010, 21:13   #9
dejot
 

Dołączył: 18.08.2009
Skąd: .
Auto: Insignia 2.8
Posty: 916
Domyślnie

Być może koła teraz nie zostały zamontowane na te same miejsca jak były poprzednio. Wątpię aby ktoś oznaczał na nowych kołach w którym miejscu było pierwotnie zamontowane.
A zamiast tyle dni dumać, to czy nie prościej byłoby pozostawić auto na te 18 minut i potem się przejechać bez przerwy te 9 minut powyżej 20km/h? Może akurat same się zaprogramują.

Instrukcja podaje tak.
"Po zamianie kół lub wymianie jakichkolwiek części kół, układ monitorowania ciśnienia w oponach automatycznie wyuczy się nowych wartości w następujący sposób:"
I tutaj jest procedura którą wcześniej opisałem.
dejot jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 03-04-2010, 16:43   #10
mli-pl
 

Dołączył: 09.06.2005
Auto: Insi Cosmo 2.0CDTI autom
Posty: 228
Domyślnie

mi raz w VC zamienili 2 kola i rzeczywiscie po krotkim czasie (tego samego dnia) komp sie "przeuczyl" i nie bylo problemu (procedurki powyzszej nie znalem)
mli-pl jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Forum Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry > Garaż > Insignia ( 2008 - w produkcji )


Narzędzia wątku
Wygląd

Uprawnienia umieszczania postów
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Aktywny(e)
EmotikonyAktywny(e)
[IMG] kod jest Aktywny(e)
Kod HTML jest wyłączony

Forum Jump

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:38.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright ©2002 - 2012, Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry
Design by HTWoRKS