Moje pytanie co do odpowietrzania sprzęgła ! A mianowicie czy odpowietrzac sprzęgło przy wyłączonym silniku czy na odpalonym ? I druga nie jasność - czy mozna rowniez odpowietrzyc pompe sprzęgła jesli tak to prosze o konkrety !
Ostatnio edytowane przez eliasz1986 ; 16-01-2009 o 09:27.
Moje pytanie co do odpowietrzania sprzęgła ! A mianowicie czy odpowietrzac sprzęgło przy wyłączonym silniku czy na odpalonym ? I druga nie jasność - czy mozna rowniez odpowietrzyc pompe sprzęgła jesli tak to prosze o konkrety !
Generalnie odpowietrzanie układu hamulcowego jak i samego sprzęgła wykonuje się na zgaszonym silniku. Jednakże spotkałem się z opinią, że dokładniejsze odpowietrzanie następuje wtedy kiedy silnik pracuje (większe ciśnienie płynu w układzie). Robiłem to na oba sposoby (jeszcze w fordzie) i specjalnej różnicy nie zauważyłem.
...lepiej trzy razy głupio spytać, niż raz mądrze sp......ić
wiecej pytań 2 tyg temuy wymienialem plyn hamulcowy metoda dolewania i czy musze odpowietrzyć tez sprzeglo jezeli tak to bardzo prosze o porady gdzie jest odpowietrznik i jak to zrobić
szukałem na forum i ngdzie nie ma odpowiedzi aha i czy w vectrze b jest linka czy da sie ją wyregulować żeby sprzęgło łapało trochę niżej (według mnie łapie teraz za wysoko)
dzieki waszym podpowiedzią już coraz więcej potrafię SAM ZROBIĆ.
mundek125 w Viki B jest sprzeglo hydrauliczne a tu sie nic nie da wyregulowac , jak Ci lapie juz wysoko to juz powoli odkladaj kase na nowe sprzeglo . Pamietaj zeby wszystko mialo rece i nogi bedziesz musial wymienic tarcze , docisk i lozysko hydrauliczne a ono samo nie nalezy do najtanszych ok 400-500 zl jak masz skrzynie f17.
vectra.unlimited #6
VA 2000 91' sprzedana na części , VB 1,8 00' obecny dupowóz
Spotkałem się z jednym samochodem (peugeot 405) gdzie hamulców poprostu nie dało się odpowietrzyć na zgaszonym silniku ale to pomaga dlatego że w hamulcach działa servo i zwiększa ciśnienie płynu a w sprzęgle tego nie ma więc nie ma różnicy czy jest odpalony czy nie. Odpowietrznik jest na górze skrzyni, mniej więcej tam gdzie wchodzi wąż do wysprzęglika. Do odpowietrzenia potrzebne są 2 osoby. Jedna wciska sprzęgło druga odkręca odpowietrznik i jak zejdzie powietrze przykręca z powrotem a tamten dopiero puszcza pedał. Operację trzeba powtarzać tyle razy aż zacznie lecieć czysty płyn. Cały czas trzeba pilnować płynu w zbiorniku