Witajce zamieszczam tutaj tą informację bo prowadzę tu z niejednymi dyskusje w dziedzinie GSM. Może niektórzy z was już to mają inni testowali ja jestem świeżo po szkoleniu tej usługi i się trochę tym bawiłem. Jedyne wymagania do korzystania z tej nawigacji to odbiornik GPS i komórka z bluetothem (lista telefonów dostęna na stronie).
Nawigacja działa naprawdę dobrze i tak samo jak AUTO MAPA i TOMTOM prowadzi głosowo. Myślę że nawet są dokładniejsze drogi bo przed każdorazowym wyjazdem pobieracie aktualną mapkę przez GPRS.
Nie będę się rozpisywał bo wszystko opisuje na stronce producent - można wykupić wersje do testów nawet na 24h tydzień miesiąc itp.
Jedyny problem może być z potrzebą zakupu odbiornika GPS, choć coraz więcej komórek ma już wbudowany
oto link na stronę gdzie dowiecie się czegoś więcej http://www.naviexpert.pl/ jak by co to i ja służe podpowiedziami oczywiście na tyle na ile będę umiał pomóc.
Kiedy zakładałem ten temat NAVIEXPERT jeszcze raczkował
Teraz sam się zdziwiłem i to bardzo mocno jak wyglądają mapy i sam interfejs programu. Jako pierwszy testował BORG na naszym forum i opinie jego były niezbyt pozytywne. Teraz również Borg mówi ŁAAŁŁ
Polecam ten program z dwóch powodów
1. Niczym nie odbiega od AUTOMAPY - są już punkty POI jak i wszytko to co ma AM iTT
2. To legalny program a nie pirat
Ciesze się że temat i pomysł sam w sobie się przydał
Ostatnio edytowane przez KARLOS ; 21-02-2010 o 12:41.
Dawaj konkrety ile danych średnio na jedną trasę zassysa telefon, czy już wprowadzili informacje o wideoradarach bo mieli od września ?
Jak wygląda sytuacja z danymi - czy po przeliczaniu i pobraniu danych trzeba być online ? Kierowanie głosem jest precyzyjne bo przy Tom Tomie to czasami denerwuje gadatliwość .
ile danych kurcze mówiła ta laseczka na szkoleniu ile "waży" najdłuższa trasa ale nie pamiętam. Natomiast zapewniała iż pobierając średnio 2-3 trasy dziennie to koszt miesięczny GPRSu w przynajmniej PLUSie u nas to max 12-15 zł, u nas płaci się za każde rozpoczęte 10kilo nie 100 jak w innych sieciach. Zgadza się nie każda komóra będzie pasowała ale dokładny spis fonów kóre obsługują ten system macie na ich stronce.
ile danych kurcze mówiła ta laseczka na szkoleniu ile "waży" najdłuższa trasa ale nie pamiętam. Natomiast zapewniała iż pobierając średnio 2-3 trasy dziennie to koszt miesięczny GPRSu w przynajmniej PLUSie u nas to max 12-15 zł miesięcznie u nas płaci się za każde rozpoczęte 10kilo nie 100 jak w innych sieciach. Zgadza się nie każda komóra będzie pasowała ale dokładny spis fonów kóre obsługują ten system macie na ich stronce.
kurcze w Erze za dane się cenią, na jakich telefonach to testowaliście ? Ciekawy jestem jak na D750i to by śmigało, orientujesz się czy komunikaty idą z głośnika od dzwonków czy z tryby głośnomówiącego bo w D750 trochę cichy się wydaje i w samochodzie można niedosłyszeć ?
Wiesz co ja testowałem na 6680, 6600 i 6230i na mojej N70 działa ale gaśnie podświetlenie i trzeba wgrać odpowiedni pliczek który będzie je podtrzymywał. Z Sony Ericssona nie pamiętam wiem że w K750i na 100% bo kumpela testowała . Na tych fonach jechaliśmy z głośnika telefonu na głośnej mowie. W komunikatorze miał kumpel już kiedyś ale nie wiem czy to był naviexpert. Generalnie wiem że problem jest z SIEMENSAMI - ale ta marka już praktycznie nie istnieje więc...
Postaram się przywieźć do Kobylej takie cudo to pooglądacie - nie mam tylko odbiornika GPS - postaram się załatwić od kogoś.
W sumie potrzebne mi jest tylko POI z wideoradarami, z tego co wyczytałem na Nokiach się tylko wygasza.
Na zlocie nie będe ale czekam na Twoje wrażenia z użytkowania - sam się do tego przymierzam od dłuższego czasu między innymi dlatego zmieniłem MPX bo Mobile Tom Tom średnio się nadawał, tylko zawsze brakuje tych 200-300 zł na odbiornik i ten GPRS w Erze trochę przeraża .
acha czyli przy SE na głośnej mowie - gaduła podaje instrukcje muszę sprawdzić czy będzie słychać w aucie komunikaty.
spoko zawsze możesz podłączyć najtańszym kosztem zestaw słuchawkowy - tyko kabelkiem bo bluetoth będzie zajęty przez GPS i słyszysz, fajt lipa troche bo te kable,,,,, natomiast jeśli ktoś ma w auce zestaw głośnomówiący (tulko też z uchwtrem nie bluetoth) to rozwiązanie bajka - zapodajesz na głośniory i gites
Ja mam Mio 269+ wszystko jest super w angli,ale juz mam problemy jak wgrac mapy europy na karte SD>Mam najnowsze mapy na 2006.No i jest zdecydowanie za bardzo gadatliwy szczególnie jak nie pojedziesz tak jak chce to potem ze trzy razy bedzie powtarzac ze sie pomyliłes.Ale moja nota w skali od 1 do 10 to 8 Mozna go zhakowac ale ja sie za bardzo na tym nie znam.Nie wiem jak sie wgrywa na karty SD
do TomTom też mam aktualną mapkę całęj EUROPY - i też nie bardzo wiem jaksię to się robi dokłądnie bo robiłem to raz w życiu. Wiem że sam program powinien być wgrany do pamięci PDA natomiast sama mapa do pamięci SD - jeśli jest wszystko na jedny wiem że są problemy. Ja robiłem to na SMARTFONIE ETEN i tam był taki programik który nazywał się PC SETUP czy coś takiego wiem że walczyłem 2 dni z badziewiem - w kwestiach informatycznych jestem noga