PDA

Zobacz pełną wersję : elektryka/elektronika pompka paliwa


natalia1990
11-02-2012, 16:43
Witam. Nawalil mi czujnik od wskaznika paliwa i chcialem go naprawic. Dostalem sie do pompki paliwowej. Ktorej kable odlaczylem i zaczalem grzebac przy czujniku. Po wlaczeniu zaplonu prawdopodobnie powstalo zwarcie i teraz nie dosc ze wskaznik nadal nie dziiala to nawet pompka juz nie dziala. Po sprawdzeniu zauwazylem ze pompka nie dostaje pradu. Bezpiecznika 19 ktory powinien odpowiadac za pompke paliwowa brak.poprostu puste miejsce. Wiec co moze byc?

marny02
11-02-2012, 18:16
Bezpiecznika 19 ktory powinien odpowiadac za pompke paliwowa brak.poprostu puste miejsce. Wiec co moze byc?
2.0 16V nie ma bezpiecznika pompki paliwa w skrzynce bezpieczników pod kierownicą. Sprawdz bezpiecznik FV6 pod maską w skrzynce obok akumulatora.

natalia1990
11-02-2012, 18:27
Tylko ze u mnie nie sa one oznaczone w tej skrzynce i nie wiem ktory to jest

marny02
11-02-2012, 18:31
Wystarczy użyć szukajki :p http://forum.vectra-unlimited.pl/showpost.php?p=1061563&postcount=13

natalia1990
11-02-2012, 18:36
Dzieki. Zaraz sprawdze i dam znac

natalia1990
11-02-2012, 18:47
Wielkie dzieki miales racje. A jesli chodzi o to ze nie dziala mi wskaznik paliwa to co to moze byc? Bo prad dochodzi do czujnika.

marny02
11-02-2012, 18:56
Czujnik paliwa jest sterowany masą więc prąd do niego nie może dochodzić. Przewód brązowo-biały idzie od masy. Trzeba sprawdzić czy jest masa. Przewód brązowo-czarny idzie od czujnika do wskaźnika też trzeba sprawdzić czy idzie masa do wskaźnika. Dając ten przewód do masy zegar powinien się wychylić na maxa.

Wielkie dzieki miales racje.
Ciesz się ze nie spaliłeś ECU.

natalia1990
11-02-2012, 18:59
Jak dotknalem probowka samochodowa do kostki a druga do masy to wskazowka od paliwa podniosla sie na maxa. Co to znaczy?

marny02
11-02-2012, 19:08
To znaczy że czujnik w zbiorniku jest uwalony lub brak masy na przewodzie brązowo-białym.

natalia1990
11-02-2012, 19:13
To jak mam sprawdzic ta maase? W jaki sposob?

marny02
11-02-2012, 19:17
Najszybciej miernikiem. Jeśli nie masz miernika to plus do probówki i dotykasz do przewodu brąz-białego. Próbnik powinien się zaświecić. Jeśli tak będzie to poszedł czujnik w zbiorniku.

natalia1990
11-02-2012, 19:28
A jak przedtem dalem probowke do kostki od czujnika a drugi koniec do masy auta to wskaznik paliwa poszedl na maxa a probowka sie swicila czyli ze byl prad. Wiec o co chodzi?

marny02
11-02-2012, 19:32
A jak przedtem dalem probowke do kostki od czujnika a drugi koniec do masy auta to wskaznik paliwa poszedl na maxa a probowka sie swicila czyli ze byl prad. Wiec o co chodzi?
We wskaźniku jest plus. Przechodzi przez cewkę i leci w kierunku czujnika. Dlatego po dodaniu masy zaświecił się próbnik. To raczej normalne.

natalia1990
11-02-2012, 19:42
Dzieki wielkie. Ok jutro sprawdzi ta mase bo juz i tak caly dzien nie mialam meza bo przy tym aucie tylko grzebie. A mam takie jeszcze jedno pytanko. Bylam ostatnio na diagnostyce komput. I wykazalo ze mam uszkodzony przeplywomierz powietrza. Kupilam zamiennik za 150 zl i nie pomoglo, nie dzialal. Jaki bedzie dobry, jaki bys polecil?

marny02
11-02-2012, 20:04
Ok jutro sprawdzi ta mase bo juz i tak caly dzien nie mialam meza bo przy tym aucie tylko grzebie.
Nie jesteś sama. Moja żona ma tak samo :p
Bylam ostatnio na diagnostyce komput. I wykazalo ze mam uszkodzony przeplywomierz powietrza. Kupilam zamiennik za 150 zl i nie pomoglo, nie dzialal. Jaki bedzie dobry, jaki bys polecil?
Do tych aut kupujemy tylko oryginały. Zamienniki nie działają prawidłowo. Musicie poszukać oryginalnej przepływki siemensa.
Polecam tego sprzedającego http://moto.allegro.pl/przeplywomierz-powietrza-opel-1-8-2-0-16v-siemens-i2054533851.html

natalia1990
11-02-2012, 20:09
A boscha? Bo mi go polecil ten na diagnostyce. Albo ATT GERMANY?

marny02
11-02-2012, 20:12
A boscha? Bo mi go polecil ten na diagnostyce. Albo ATT GERMANY?
Siemens żaden inny.

natalia1990
11-02-2012, 20:16
Dzieki. A nie orientujesz sie moze gdzie moge go zamowic i za ile?

marny02
11-02-2012, 20:23
Polecam tego sprzedającego http://moto.allegro.pl/przeplywomier...054533851.html
Zapodałem wyżej link

natalia1990
11-02-2012, 20:52
Link nie wchodzi ale poszukam na allegro. Wielkie dzieki.

marny02
11-02-2012, 20:59
Link wklejony w 15 poście działa. Zapodam jeszcze raz http://moto.allegro.pl/przeplywomierz-powietrza-opel-1-8-2-0-16v-siemens-i2054533851.html

Marjac
11-02-2012, 22:01
Mi też link działa prawidłowo. Jakby co to nr aukcji 2054533851
Sprzedający rafaellin